Hoppa till innehåll

Klassisk Kalops

Klassisk Kalops

En klassisk, mustig och smakrik kalops som bara blir godare ju längre den får puttra. Serveras med kokt potatis (eller blomkål) & inlagda rödbetor och varför inte en skiva GRYTBRÖD.

En hederlig klassisk Kalops symboliserar verkligen min barndoms husmanskost! Vi åt ofta stek eller långkok på söndagarna.
Tänk hur vissa maträtter verkligen sitter i ryggmärgen på en?
Vi åt ju mycket husman i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Bruna bönor med fläsk, ärtsoppa med pannkakor, pannbiff med löksås, kålpudding, kassler med pepparrotssås, ja ni vet ju!
Har ni några favoriter från er barndom?

Letar ni fler köttgrytor så hittar ni några här:
Mustig Höstgryta med Högrev, Bacon och Rotfrukter
Mustig vinbräserad köttgryta
Mustig Höstgryta med rotfrukter
Mustig snabb lövbiffsgryta

Vad är en skånsk kalops?

Jo det är en kalops med morötter! För många är detta det klassiska sättet att laga och äta kalops.
Kalops i sig är en svensk gryträtt med rötter från 1700-talet.  i Skåne, har man traditionellt använt morötter för att ge rätten en sötare och fylligare smak.
Genom att mixa hälften av morötterna med såsen så reder man dessutom såsen och behöver inte använda vetemjöl eller miazena, smart va?

Rätten går utmärkt att göra i tex Crockpot – 8 timmar på LÅG.

Klassisk kalops

Min favoritgryta hittar ni HÄR

Här kommer mitt recept på klassisk kalops. 
Har du testat receptet? Berätta i kommentarsfältet vad du tyckte!


Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Klassisk Kalops (skånsk kalops)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 kg högrev eller bog, i grytbitar
smör att steka i
salt och peppar
2 gula lökar
2 morötter
2 msk koncentrerad kalvfond
5 dl vatten
1 ½ dl rött vin
2 msk japansk soja typ kikkoman
2 msk tomatpuré
2 msk mörk balsamvinäger
10 kryddpepparkorn, mortlad
4 vitpepparkorn, mortlad
2 lagerblad

Till servering:
kokt potatis
inlagda rödbetor


Instruktioner

Skär köttet i jämnstora tärningar, 3 x 3 cm. Krydda med salt och peppar. Lägg över i tjockbottnad gryta.
Klyfta skalad lök och slanta skalade morötter. Fräs dem mjuka i smör i stekpanna.
Lägg över grönsakerna i grytan och tillsätt övriga ingredienser.
Låt småputtra i 2,5 timmar tills köttet är mört.
Ta upp kött, lagerblad och hälften av morotsbitarna. Mixa resten med mixerstav till en slät sås. Lägg tillbaka kött och morotsbitar i såsen och hetta upp före servering. Vill man kan man skippa detta momentet men då behöver såsen redas med tex maizena.

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

Annons för TrendRehab

STARTA 2025 STARKT!

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!

Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

TrendRehab

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *