Hoppa till innehåll

Husmanskostens Dag

Husmanskostens Dag

Igår var jag inbjuden på en härlig lunch på Restaurangakademin. Det är nämligen så att Husmanskosten har fått en egen dag i Sverige. Första dagen som detta infaller är den 26:e februari, och igår fick vi höra historien bakom initiativet till detta. Det konstiga är att jag trodde att Husmanskosten redan hade en dag, men serru det hade den inte, förrän nu.

Vi kom till färdigdukade bord som väntade. Det doftade gott från köket som ligger alldeles i anknytning till lokalen. Så ville man kunde mana tå och titta på allt genom enorma glasväggar.

Husmanskostens dag. Ett upprop för det svenska matarvet. Husmanskost är hållbar mat. Mat som lagas från grunden av lokala råvaror, inte kräver speciella kunskaper i köket, inte är dyr och som mättar. Mat som bygger på närhet, säsong och att verkligen använda allt det som vår egen natur kan ge. Ja men det är väl fint kan jag tycka. Kanske behöver vi lära våra ungdomar om svensk husmanskost. TikTok i all ära med dessa underfundiga och nytänkande recept, men jag fick i alla fall en tankeställare om att lära Milo mer om husmanskost. Vi har bestämt att han ska sköta handling & matlagning en gång per vecka, kanske ska vi börja med några recept med husmanskost. Mest för att jag tror att han gillar allt, jag lagar ju redan en del husmanskost hemma och det går alltid hem hos honom. Vet inte riktigt om vi ska laga Pölsa (det gillar inte hans mamma) men det finns ju otroligt mycket mer att gå igenom på husmanskost.

Bakom detta initiativ hittar vi bl a Peter Kjellberg vd White Guide, superentreprenören & superkocken Pontus Frithiof, prisbelönta kocken och krögaren Fredrik Eriksson , Gastronomiska Akademien i form av Karsten Thurfjäll & Carl-Jan Granqvist… för att nämna några.

Vi blev bjudna på husmanskost såklart, blodpudding. Och jag kan säga att det är den godaste blodpudding jag någonsin ätit. Oh my god!

På samma event träffade jag äntligen underbara Helena Lyth, kanske känner du igen henne som pysseldrottningen herself!

Jag började fundera på vad jag har för recept på husmanskost? Ja men massor, en hel del omgjorda med egen touch, men massor med varianter av diverse husmanskost.

Stekt fläsk med löksås

Raggmunk & fläsk

Köttbullar

Massor med korvrätter

Köttfärslimpa

Enkla köttfärsbiffar

Ja detta var bara några av de recept som finns här på min alldeles egna receptskatt. Det var kul att gå på event, det var väldigt längesen sist, men så kul att komma ut och få lyssna och smaka om och på god mat.

Lägg nu den 26/2 på minnet – HUSMANSKOSTENS DAG!

Kram Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *