
Systrarna Hannah och Magdalena Graaf har lanserat ett hudvårdsmärke ”ByGraaf” som beskrivs som ”Hög kvalitet till ett bra pris – Skönhet du kan lita på” på hemsidan. Det går även att läsa att ”Hannah och Magdalena skapar produkter som speglar deras personliga stil och filosofi och att företagets koncept är unikt. På listen som rullar högst upp på företagets hemsida står bland annat ”Exklusivt framtagna produkter med internationell expertis” så man trycker verkligen på att det är exklusivt och att det finns internationell expertis. Så ingen missar det.
Under en Q&A står det att byGraafs produkter tillverkas i Europa enligt strikta säkerhets- och kvalitetsstandarder, och att de samarbetar med ledande tillverkare för att säkerställa hög kvalitet och hållbar produktion men vad det betyder egentligen är lite oklart.
Produkternas design är vit och enkel, men får det omedelbart att ringa en varningsklocka långt inne i huvudet.
Jag får ”Jeanette Svedberg-vibbar”, och för er som inte vet vad jag pratar om så kan du läsa inläget här, men i korta ordalag så köpte hon färdiga produkter från en brittisk grossist – även kallat white label eller private label– som hon sedan sålde under ”lyxflagg” med en prisökning på 6000%.
ByGraafs priser är inte på samma nivå som Jeanettes, men det som får mig att reagera är produkternas design och utformning samt sättet som informationen om produkterna är formulerad.
White/private label fungerar så att du väljer vilka produkter du vill köpa – ju fler desto lägre pris så klart – och vad du vill att det ska stå på etiketten och vips så har du ett eget hudvårdsmärke.
Det här är fyra olika white/private label-företag – här , här, här och här men ingen av dem ser ut att vara de som tagit fram ByGraaf.
Jag gjorde en snabb googling på innehållsförteckningarna för några av ByGraafs produkter och körde sedan resultatet genom Chatgpt för att se om och hur de framgooglade produkterna skiljer sig från ByGraafs. Jag jämför även designen och det här är resultatet:
Här hittar du ByGraafs produkt och här hittar du den framgooglade Green Cloud Nines produkt.
Jag hade nästan givit upp jakten på den grossist som jag var övertygad om använts här, och att jag skulle få nöja mig med min ilskna misstanke. Men så testade jag att mata in några nya sökord på Google och vips, där var den.
Jag hade hittat den, och det – mina yngre läsare – är varför man aldrig ska ge upp.
Sidan heter Selfnamed och jag hittade alla tio av ByGraafs produkter där. Innehållsförteckningarna på produkterna på ByGraaf och Selfmade visar sig vara identiska när jag jämför dem.
Vår fabrik ligger Riga och arbetar precis på det sätt vi vill när det kommer till arbetskraft, miljö och andra viktiga komponenter för att vi helhjärtat kan stå bakom varje liten droppe.
Vi har testat oss fram och provat olika recept för att det ska passa vår målgrupp samt ha alla dom fördelar vi tycker saknas i annan hudvård.
Vi vill kunna erbjuda lyxig och bra hudvård till bättre pris, därav inga mellanhänder och vi säljer via vår hemsida.
På hemsidan bygraaf.se finns det en flik om fabriken, alla certifikat mm som krävs.
Omtanke och kärlek från varje liten del från vår sida.
[…]Japp, vi har tagit alla bilder själva.// Magdalena Graaf
När jag ställde lite frågor till Magdalena Graaf om produkter, tillverkningsland och om de tagit bilderna själva på alla produkter som de erbjuder i sin webbshop så svarade hon att produkterna tillverkas i Riga och de har tagit alla bilder själva, men hänvisar mig sedan vidare till Damon Pirzadeh som är VD på det nystartade företaget Collab Creations AB som By Graafs tagits fram tillsammans med.
Jag tror inte att byGraaf tagit egna bilder, för jag tror inte att det tagits några bilder alls här. Dessa bilder är uppenbara mockups – alltså färdiga mallar där t.ex. en logotyp eller produktetikett placerats digitalt.
Att produkterna tillverkas i Riga verkar stämma, det är nämligen där Selfnamed tillverkar sina produkter men att Hannah och Magdalena testat sig fram mellan olika recept tvivlar jag på eftersom den funktionen inte erbjuds hos just dem här grossisten. Hos vissa andra grossister kan man lägga till extraingredienser eller doft, men inte här.

Och certifikaten som Magdalena hänvisar till?
Jo då, de finns också att hitta på Selfnamed.com.
Damon Pirzadeh återkom med följande kommentar:
Magdalena bad mig svara på några frågor som du har ställt till henne.Våra hudvårdsprodukter utvecklas i samarbete med noggrant utvalda tillverkare för att uppfylla höga krav på kvalitet, effektivitet och säkerhet. Ingredienserna är vetenskapligt validerade och noggrant utvalda för att ge optimala resultat.Varje produkt är framtagen för att motsvara varumärkets höga standarder och den upplevelse som våra kunder förväntar sig.
Våra hudvårdsprodukter utvecklas i samarbete med noggrant utvalda tillverkare för att uppfylla höga krav på kvalitet, effektivitet och säkerhet. Ingredienserna är vetenskapligt validerade och noggrant utvalda för att ge optimala resultat.Att vissa produkter på marknaden delar liknande eller identiska ingredienslistor är inte ovanligt, särskilt när de bygger på etablerade, välbeprövade formuleringar. Detta innebär dock inte att produkterna är identiska när det gäller kvalitet, ursprung eller tillverkningsprocess.Varje produkt är framtagen för att motsvara varumärkets höga standarder och den upplevelse som våra kunder förväntar sig.
Jag tror bara det finns ett korrekt svar här och det är att produkterna från ByGraaf köpts direkt från Selfmade (eller om det finns en grossist som erbjuder identiska produkter) och försetts med de egna etiketterna.Vem som är ytterst ansvarig för det här vet jag inte, men min gissning är att vederbörande/n går att hitta i styrelsen där varken Hannah eller Magdalena sitter med.
Dock återfinns Hannah Graafs ex Daniel Boudal där, vad det nu kan tänkas betyda.
