Letar du efter en riktigt god hel laxsida i ugn till påsk? Då har du hittat rätt! Den här påskinspirerade laxsidan är enkel att laga, full av smak och gör sig lika bra på buffébordet som till en lyxig påskmiddag med familjen. Smakerna av citron, dill och en hint av honung gör den fräsch och vårig – precis som man vill ha det till påsk!

Vill du variera laxen på påskbordet? Testa också min Sandefjordslax med smörsås – ett av de mest uppskattade laxrecepten på bloggen!
Påskinspirerad lax med citron och dill
Den här rätten andas verkligen påsklax deluxe – med fräscha smaker från citron, färsk dill och en mild smörig smörsky av honung och dijonsenap. Den är lika god ljummen som kall, vilket gör den perfekt till påskens olika måltider, från långfredagsmiddag till påskdagsbrunch.

För dig som gillar lite hetta och sötma, missa inte Sweet chili-laxen – också ett pangrecept som går hem hos hela familjen!
Så tillagar du hel laxsida i ugn till påsk
Det bästa med hel laxsida i ugn är att det är så himla smidigt – in med fisken, på med skysåsen, och sköter sig själv i ugnen. Den här varianten tar bara 20–25 minuter att baka, och blir garanterat saftig varje gång. Toppa gärna med extra dill och citronskivor för en riktigt vacker servering.
Vill du ha ett recept med kall citronsås till lax? Då måste du kika in min klassiska ugnsbakade lax med kall citronsås – den är magisk!

Hel laxsida
Ingredienser:
1 hel laxsida (1–1,5 kg)
50 g smör
1 citron (saft + zest)
2 msk honung
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas för mildare smak)
Salt & svartpeppar
Citron i skivor till dekoration
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Lägg laxsidan på en bakpappersklädd plåt. Torka av med hushållspapper. Krydda med salt och peppar.
3. Smält smör, pressa i citronsaft + riv i zest, ha i honung, dijonsenap och ev. pressad vitlök. Pensla över laxen, det som eventuellt blir över kan du hälla över laxen efter halva tillagningsstiden.
4. Toppa med citronskivor. Baka i mitten av ugnen i 20–25 minuter beroende på tjocklek.
Såhär ser du om laxen är klar: Använd en gaffel och tryck lite i den tjockaste delen av laxen. Om den delar sig i fina lameller (flikar sig) är den klar. Den är matt och ljusrosa. Använder du termometer så är laxen lätt rosa, saftig och klar vid 52 grader, vid 56 grader har du en mer tillagad lax som fortfarande är saftig. Ett annat tillvägagångssätt att se om laxen är klar är att när den börjar släppa lite vitt protein (ser ut som den svettas lite fett) är den nära klar, då behöver den bara gå en liten stund till. Går det för länge efter det blir det torr och hård.
Bjud på lax till påsk – buffé eller middag
Den här laxrätten passar lika bra på ett klassiskt påskbord som till en elegant middag. Servera den med kokt potatis, ägghalvor och en klick hovmästarsås – och du har en fullträff! En annan fullträff till laxsida är potatissallad.

Supergod potatissallad
Ca 600 g potatis (gärna färskpotatis om det finns)
2 tomater
1/2 knippe rädisor
150 g sugarsnaps
1 rödlök
1/2 kruka dill
1/2 kruka persilja
Dressing:
1 msk vitvinsvinäger (testa gärna rosevinäger)
1 msk vatten
3 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
3 tsk honung
1/2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
Färskmalen svartpeppar
Gör såhär:
1. Rengör potatisen.
2. Dela sedan den och rädisor, rödlök, tomater, sugarsnaps i mindre bitar och ha i det på ett stort djupt fat av något slag.
Hacka örterna och ha i dem också.
3. Dressing: Ta en liten burk med lock och ha i alla ingredienser. Skaka tills allt blandats och häll över potatissalladen och rör om.
Tips: Servera världens godaste romsås till.
Påskinspiration med lax – så mycket gott att laga
Lax är verkligen en självklarhet på många påskbord – och med all rätt. Det är fräscht, lätt att variera och passar både stora och små. Den här helgrillade laxsidan är bara ett av många goda sätt att servera lax på i påsk – missa inte heller att lägga in egen lax, det är både enkelt och festligt.
Kolla in mitt recept på inlagd lax om du vill ha en kall rätt att komplettera med på buffén!
För dig som vill bjuda på något riktigt lyxigt till förrätt: prova min lyxdipp med rökt lax – den är perfekt till påskens bubbel!
🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳

👉🏻 KITCHENTIME, 40% rabatt på stekpannor. Ja upp till 40% rabatt på stekpannor, kan du tänka dig vilket erbjudande! Min nya favoritstekpanna ser du här ovan. Är så nöjd med den, det är min SATAKE som jag älskat i många år som nu blivit med nyhet där dessa stekpannor nu också finns med keramisk beläggning. Bästa jag haft! Du hittar den stekpannan jag har HÄR, jag har den som är 28 cm samt den som är 20 cm, perfekt till äggröra, bananpannkakor, eller bara till ensamlunchen.


Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 350 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
