Alltså det här… det är nog en av de mest älskade pajerna jag vet. Citronpajen är fräsch, söt, syrlig, krispig och fluffig – allt i ett! Och vet du vad? Den passar lika bra till vårens fikastunder som till sommarens dessertbord, och heeeeelt perfekt till påskbuffén!
Kika också på min saftiga citrontårta här!

Jag publicerade det här receptet första gången 2019, men det är så pass bra att det förtjänar nytt liv. Jag har även testat den i glutenfri version – och det blev magiskt bra. Det är verkligen en sån där “wow-effekt”-paj som får gästerna att humma nöjt efter första tuggan.
Kolla även in min kokos- och citrontårta, den är också magisk!

Marängtäcket är sådär perfekt fluffigt och lätt bränt – jag älskar att använda en liten brännare, men du kan absolut få till det i ugnen också om du kör grillfunktion. Lemoncurden i mitten är lagom syrlig och balanserar sötman från marängen perfekt. Och du, vad enkelt det var att göra den själv!
Och du, missa inte mina vanilj- och citronrutor i långpanna – så enkla att göra till många!

Det bästa av allt? Den går att förbereda i god tid. Jag brukar göra den kvällen innan om den ska serveras till gäster, så den hinner sätta sig riktigt fint. Och alltså, den är ÄNNU godare dagen efter!
Älskar du krämigt? Då måste du prova mina krämiga citronrutor!


Citronpaj, ca 8 bitar
Pajbotten:
2 1/2 dl vetemjöl (eller 2 dl glutenfri mjölmix + 1 dl rismjöl för glutenfri variant)
100 g smör
½ dl strösocker
Ca 2 msk vatten
Gör så här:
1. Blanda vetemjöl (eller det glutenfria alternativet), smör, socker och 1 msk vatten till en deg.
2. Låt vila i kyl ca 30 min.
3. Tryck eller kavla ut i pajform. Nagga med gaffel.
4. Förgrädda i 225° mitt i ugnen ca 10 min.


Lemoncurd:
2 dl strösocker
100 g smör
1 1/2 citron (skal + saft)
2 ägg
Gör så här:
1. Finriv skalet och pressa saften ur citronerna.
2. Koka upp skal, saft, 1 dl socker och smör tills allt lösts upp. Låt svalna lite.
3. Vispa ägg + 1 dl socker poröst, blanda med citronblandningen.
4. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar (ca 15 min – inte koka!). Låt svalna.

Maräng:
4 äggvitor
1½ dl strösocker
Gör så här:
1. Skilj vitor från gulor.
2. Vispa vitor till skum. Tillsätt socker lite i taget medan du vispar. Vispa i ca 4–5 minuter tills du har en fast, blank marängsmet.

Sätt ihop pajen:
1. Fyll pajskalet med lemoncurden.
2. Bred ut marängen ovanpå. Forma gärna små toppar med en slickepott. Gratinera högt upp i ugnen med grillfunktion (250°) tills marängen får fin färg. Håll koll så den inte bränns!
Vill du ha något friskt i glas också? Kika in min citroncheesecake – så god och enkel att göra!
Alltså du MÅSTE testa denna paj om du inte redan gjort det. Den är en riktig stjärna på påskbordet kan jag nästan lova – och känns både lyxig och hembakad på samma gång.
Mer citronkärlek? Då är min citronmousse med kanelhavreflarn något för dig!

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
