Hörrni, ibland vill man bara slänga ihop ett bröd på nolltid – inget jäst, inget väntande, bara blanda, klicka ner i grytan och BOOM så doftar hela huset nybakat.
Och det här brödet… alltså wow. Det blev sååååå gott!
Jag bakade ju detta grytbröd hemma ständigt runt 2016. Ni som hängt med länge kanske minns? Jag fick total noja på det – gräddade det direkt på spisen, och hela familjen älskade det. Vi åt det till soppa, till frukost, till kvällsmacka – ja, jämt. Nu ville jag göra en ny version, en lite grövre och smakrikare variant, med ost och rosmarin för extra djup i smaken.
Resultatet? Ett enkelt grytbröd utan jäst – som blir klart på under en timme men känns som om du stått och bakat i timmar. Krämigt inuti, knaprig skorpa och massor av smak!



1 GRYTBRÖD
Ingredienser:
• 4 dl vetemjöl (jag använde det här nära-malet mjölet från Landsberga – såååå smaskigt och ger brödet det där lilla extra!)
• 2 dl havregryn
• 1 tsk bikarbonat
• 1 tsk bakpulver
• 1 tsk salt
• 1–1,5 dl riven smakrik ost (gärna Västerbottensost eller cheddar)
• 1 tsk torkad rosmarin (eller 1 msk färsk, finhackad)
• 3 dl yoghurt eller växtbaserad yoghurt
• 1 dl osötad mandelmjölk
• 2 msk sirap eller honung
• 1 msk olivolja
Såhär gör du:
1. Sätt ugnen på 225°C och ställ in en gjutjärnsgryta med lock så den blir het. Jag ställde inte in locket. (Tipsar om denna grytan – nu 37% rabatt! Den jag har på bilden är tyvärr slutsåld.)
2. Blanda havregryn och yoghurt + mandelmjölk i en skål, låt stå 10–15 min.
3. Rör ihop vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, ost och rosmarin i en annan skål. (Dessa bunkar med lock är världens bästa – så smarta!)
4. Tillsätt sirap/honung, olivolja och havreblandningen. Blanda snabbt ihop till en kladdig deg.
5. Ta ut grytan, lägg bakplåtspapper i botten och klicka ner degen. Toppa gärna med lite havregryn.
6. Lägg på locket och grädda i 30 min. Ta av locket och grädda ytterligare 10–15 min för fin yta.
7. Låt svalna på ett avsvalningsgaller – jag använder detta (70% rabatt nu!), en sån grej man inte visste man behövde, men nu är den helt oumbärlig här hemma.
Tips: Brödet är klart när innertemperaturen är 96–98°C. Jag använder denna termometer – enkel, smidig och på kampanj just nu!


Fler goda bröd att baka hemma:
• Snabblimpa – godaste bakpulverlimpan
• Restaurangbröd hemma – glutenfritt mörkt kryddbröd utan jäst
• Snabba vaniljfrallor – 3 ingredienser, helt magiska!


Tips! Så gör du brödet glutenfritt, mjölkfritt eller mer diabetesvänligt:
Glutenfritt:
Byt ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix anpassad för bröd (gärna med lite fiber), och använd glutenfria havregryn. Tillsätt gärna 0,5 tsk fiberhusk i smeten för bättre konsistens.
Mjölkfritt:
Använd växtbaserad yoghurt (t.ex. havre eller soja) i stället för filmjölk, och byt ut osten mot en god växtbaserad ost (gärna en lite smakrik sort). Jag använde osötad mandelmjölk – funkar toppen!
Diabetesvänligt/nyttigare alternativ:
Byt ut sirapen mot t.ex. 1 msk fibersirap (<klicka) eller en liten klick steviadroppar (<klicka). Välj en långsammare ost (t.ex. lagrad präst eller Västerbotten), använd fullkornshavregryn och eventuellt byt ut 1 dl vetemjöl mot mandelmjöl (<klicka) för lägre kolhydrater.


Följ mig för fler recept och matinspo!
Tyckte du om det här brödet? Då vill du inte missa allt annat gott jag bakar och lagar varje vecka! Jag delar dagligen recept, vardagsinspiration och tips – och vi är redan över 375 000 på Facebook!
Häng med du också:
Facebook – Niiinis Kitchenlife
Tagga mig om du bakar – det är det bästa jag vet att se!