Hoppa till innehåll

Rabarber- och jordgubbskräm med fläder & kardemumma – somrig dessert du inte vill missa

Rabarber och jordgubbskräm med fläder & kardemumma – somrig dessert du inte vill missa

Letar du efter ett riktigt somrigt recept med rabarber? Då har du hittat rätt! Den här rabarber- och jordgubbskrämen är len, frisk och lagom söt – med smak av fläder och en touch av kardemumma. Perfekt som dessert eller lyxig fika!

Med fryst rabarber från förra året och några jordgubbar i frysen trollar du enkelt fram en krämig efterrätt som smakar sommar i varje sked.

Missa inte mitt inlägg med massor av efterrätter i glas >>>HÄR hittar du det<<<

Glasen hittar du >>>HÄR<<<

Rabarber- och jordgubbskräm med fläder & kardemumma

Ingredienser:

• 7 dl fryst rabarber

• 3 dl jordgubbar (frysta eller färska)

• 5 dl vatten

• 1 dl koncentrerad fläderblomssaft

• 1,25 dl strösocker

• ½ tsk malen kardemumma

• 3 msk potatismjöl + 0,75 dl kallt vatten (till redning)

• 2 tsk vaniljsocker (valfritt)

Gör så här:

1. Lägg rabarber, jordgubbar, vatten, fläderblomssaft, socker och kardemumma i en kastrull.

2. Koka upp och låt småputtra ca 12 minuter tills frukten är mjuk.

3. Mixa slätt med stavmixer.

4. Rör ut potatismjölet i kallt vatten. Vispa ner i krämen och värm försiktigt tills den tjocknar (koka inte). Ha i vaniljsocker.

5. Låt svalna. Servera kall eller ljummen.

6. För att göra den efterrätt så lättvispar du grädde. Ha i kräm i botten på ett fint glas, klicka på grädde, strö på lite rårörssocker. Tjoffa upp lite jordgubbar och strö på några mandlar. Sååå god efterrätt!

Tips på hur du kan använda rabarberkrämen

Den här rabarber- och jordgubbskrämen är perfekt som:

• Somrig dessert med vaniljvisp, glass eller lättvispad grädde

• Fyllning i tårtor, muffins eller pajer

• Topping på gröt, chiapudding eller yoghurt

• Glasstopping eller smoothieswirl

För ännu mer lyx? Strö över lite rostade havregryn, mandelflarn (som jag gjorde) eller kokoschips vid servering.

Kan man frysa rabarberkräm?

Ja! Den här krämen går jättebra att frysa i upp till 3 månader. Tina i kylskåp och vispa upp den lätt vid servering – du kan även värma den lite för att få tillbaka lenheten.

Tips för dig med fryst rabarber

Har du rabarber kvar i frysen från förra året? Perfekt! Så länge den inte smakar konstigt, luktar surt eller är helt frostskadad går den fint att använda. Fryst rabarber blir ofta lite syrligare – justera sötman i slutet med t.ex. florsocker om den känns för syrlig.

Tips för att göra krämen mer diabetesvänlig/hälsosam:

1. Byt ut socker mot naturliga alternativ:

• Använd erytritol (t.ex. Sukrin <klicka) eller björksocker (<klicka). Tänk på att vissa sötningsmedel smakar mer än vanligt socker – börja med mindre och smaka av.

2. Använd mer jordgubbar än rabarber:

Jordgubbar har ett lägre syra- och oxalsyreinnehåll, och mer naturlig sötma.

3. Öka fibermängden:

Servera med chiafrön, havrecrunch eller naturell grekisk yoghurt för stabilare blodsocker.

4. Minska saftmängden:

Använd bara ½ dl fläderblomssaft eller byt ut till färskpressad apelsin/citronjuice.

5. Istället för vaniljsocker:

Ta 1/2 tsk vaniljpulver. >>>Denna<<< har jag.

6. Ändra hur du serverar den:

• En sked naturell kvarg eller grekisk yoghurt

• Ett litet strössel av chiafrön, kokosflingor eller rostade nötter

• Undvik glass – välj hellre en klick osötad kokosgrädde eller växtbaserad visp

Följ mig för fler somriga recept!

Gillade du den här rabarber- och jordgubbskrämen? Då kommer du älska allt annat jag delar! Hos mig hittar du enkla men lyxiga recept, matglädje, hacks, vardagsinspo och lite kärlek på toppen.

Följ mig gärna här för ännu mer:

• Instagram: @niiinis.se

• Facebook: Niiinis Kitchenlife

• TikTok: @niiiniskitchenlife

• YouTube: @Niiiinis

Tack för att du tittade in – och glöm inte att spara receptet tills rabarbern vuxit upp helt.

Kram Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *