Hoppa till innehåll

Krämig kycklingfärsgratäng a la rosso – en ny familjefavorit!

Krämig kycklingfärsgratäng a la rosso – en ny familjefavorit!

Alltså HUR god kan en gratäng bli?! I går slängde jag ihop något riktigt smarrigt som hela familjen fullkomligt älskade – och då vet man att det är värt att skriva ner! Det här blev en sån där rätt där man tar en tugga, lutar sig tillbaka och säger: “MEN herregud vad GOTT!”.

Jag kallar den Kycklingfärsgratäng à la Rosso – en krämig, smakrik och riktigt lyxig gratäng med både pesto rosso, soltorkade tomater och ett ostigt täcke som smälter perfekt i ugnen. Det bästa? Du gör den enkelt på kycklingfärs och den passar perfekt både till vardag och helg.

Kycklingfärsgratäng à la Rosso, 6 p

Missa inte: Enchiladas med kyckling // Kycklingrullader // Kyckling & baconpaj

Du behöver:

800 g kycklingfärs

2 vitlöksklyftor

Salt & peppar

1 tsk torkad rosmarin

2 krm chilikrydda (eller efter smak) 1 tsk oregano

200 g pesto rosso

180 g soltorkade tomater

400 g passerade tomater

2 msk kycklingfond

1 liten burk crème fraîche (jag tog havrefraiche)

Ca 2 dl mjölk (jag använde mandelmjölk)

500 g pasta

Några ostskivor

Gör såhär:

1. Stek kycklingfärsen i lite olja. Riv i vitlöken och krydda med salt, peppar, rosmarin, chili och oregano. Häll i kycklingfonden och rör runt.

2. Ha i pesto rosso och hackade soltorkade tomater. Rör om och låt allt gosa till sig.

3. Tillsätt passerade tomater och låt det puttra i ett par minuter.

4. Blanda ner crème fraîche och låt puttra i ca 5 minuter till. Häll i 1 dl mjölk mot slutet för extra krämighet.

5. Koka pastan men spara ca 2 minuter på koktiden.

6. Häll allt i en ugnsform. Blanda väl och häll över resten av mjölken. Lägg på ostskivor.

7. Gratinera i ugnen på 200°C i ca 20 minuter, tills osten bubblar och fått färg.

Servera med en grönsallad eller vitkålssallad.

Vill du ha fler goda kycklingrätter?

Då måste du kolla in dessa också – klicka och spara:

Mina 10 populäraste kycklingrecept

Den här kycklingrätten får familjen att jubla!

Godaste kycklinggrytan

Parmalindad kycklingfilé med krämig rosmarinsås

Anpassa efter behov – så gör du Kycklingfärsgratäng à la Rosso:

Glutenfri variant:

• Byt ut vanlig pasta mot glutenfri pasta (t.ex. majs-, ris- eller bönpasta).

• Kontrollera att kycklingfonden och peston är märkta glutenfria (vissa kan innehålla spår av gluten).

Mjölkfri variant:

• Använd växtbaserad crème fraîche (t.ex. havre- eller kokosbaserad).

• Välj växtmjölk som mandel-, havre- eller cashewdryck.

• Byt ut osten mot mjölkfri ost eller uteslut helt – gratängen är ändå krämig!

Laktosfri variant:

• Använd laktosfri crème fraîche och laktosfri mjölk (finns i butik).

• Välj laktosfri ost eller växtbaserad ost som är helt fri från mjölkprodukter.

Diabetesvänlig variant:

• Använd bönpasta eller kikärtspasta – innehåller mer protein och fiber, påverkar blodsockret mindre.

• Undvik färdiga pesto rosso-sorter med socker – välj en utan socker eller gör egen.

• Servera gärna med mycket grönsaker för en mer balanserad måltid.

Nyttigare twist:

• Tillsätt riven morot, zucchini eller spenat i gratängen.

• Använd magrare växtbaserade alternativ och välj ost med lägre fetthalt om du använder vanlig.

• Välj osötad växtmjölk och en pesto med bra fettkvalitet (olivolja).

Följ mig för fler recept och matpepp:

Instagram

Facebook

TikTok

YouTube

Ses där inne – och glöm inte att spara receptet till nästa gång du vill impa på hela familjen!

Kram Nina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *