Hoppa till innehåll

Fanny Lagerwall gör bantningsreklam för kritiserade Yazen

Fanny lagerwall gör bantningsreklam för kritiserade yazen

Jag har inga åsikter om att människor med övervikt vill gå ner i vikt men för mig är det någonting som skaver när man gör betald bantningsreklam.
Jag har kritiserat Anna Deebang (Apan satt i Granen) när hon gjorde betald reklam för Viktväktarna, särskilt eftersom hon senare gick ut och tog avstånd från metoden och företaget eftersom det inte fungerade för henne, och nu är det dags igen.
Den här gången är det Fanny Lagerwall – som bland annat haft en träningspodd tillsammans med Jessica Almenäs – och som delat sin hälsoresa där hon velat gå ner i vikt.
Det är väl toppen, om hon känner att hon skulle må bättre av att väga mindre? Det säger jag ingenting om, men det är någonting som skaver med att det kommer ett reklaminlägg för företaget Yazen, som säljer läkartjänster där man skriver ut viktminskningsmediciner som Ozempic mm.
Eftersom det är förbjudet enligt Läkemedelslagen att marknadsföra läkemedel till allmänheten, så kringgår man det genom att marknadsföra företaget snarare än själva läkemedlet. Reklam för Yazen, snarare än Ozempic eller annan medicin.
Samma sak gör ju mängder av influencer när det kommer till botox. Man får inte marknadsföra läkemedlet så istället gör man reklam för en behandling i vilken man använder botox, och lika dansant har Yazen tagit sig förbi samma lagstiftning.

Inte nog med det så har Yazen blivit hårt kritiserade för sättet de arbetar på, att de skriver ut bantningsmedicinen utan varken fysisk undersökning eller videosamtal. Det här rapporterade SVT Nyheter om den 18 januari 2024 där flera läkar riktade hård kritik mot vårdmodellen. SVT lät två av Sveriges främsta obesitasläkare se över vården i ett antal patienters fall. De sa så här:

– Jag skulle aldrig skriva ut potenta läkemedel till en patient jag aldrig har undersökt, säger Mikael Rydén, professor och överläkare på Endokrinologiska kliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det är inte rättssäkert att inte ta längd och vikt på patienter som ska bedömas utifrån just det, säger Claude Marcus, barnfetmaforskare och professor vid Karolinska institutet.
Han tycker att förskrivningen av Ozempic sker för lättvindigt och riskerar gå till människor som inte bör ha det. Även om läkemedlet bedöms vara relativt säkert så finns det biverkningar, så som svåra magsymptom.

Yazens chefsläkare Martin Carlsson höll inte med om att kliniken skriver ut Ozempic för lättvindigt. Han menar att kliniken gör en omfattande anamnes, och att patienterna får skicka in bilder på sig själva och sina mått. De tar även en omfattande blodprovspanel, sa han till SVT.

Jag tycker inte man ska försöka kränga på sina följare reklamsamarbeten med företag som profiterar på människors osäkerheter och kroppshat. För det är vad det handlar om. Ett vinstdrivande företag som vill att så många som möjligt ska köpa Ozempic och andra mediciner av dem.
Yazen gör inte det här samarbetet för att de bryr sig om Fannys hälsa – de vill enbart att hennes följare själva ska bli så pass missnöjda med sina kroppar att de själva blir betalande kunder/patienter hos dem. Jag gillar helt enkelt inte sättet det görs så, och att en influenser gör reklam för bantningssprutor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *