Letar du efter ett saftigt och smakrikt bröd till påskbuffén? Då måste du testa min påskmustlimpa! Det här är en riktig favorit här hemma – ett enkelt bröd som inte kräver någon jäsning och som får den där magiska smaken av påskmust, sirap och juliga (eller kanske man ska säga påskiga?) kryddor.
Servera den gärna till sill, ost, smör eller varför inte min laxröra med pepparrot – en riktig tiopoängare!

Enkelt bröd utan jäst – perfekt till påskens alla måltider
Det här brödet är perfekt när du vill baka något gott men slippa krångla med jäsning. Du rör bara ihop ingredienserna, häller i formarna och skjuts in i ugnen. Smidigt och garanterat uppskattat! Dessutom är brödet fullt av goda smaker från ingefära, kanel och kardemumma, vilket gör det både kryddigt och lite sött – en perfekt balans till påskmaten.
Vill du fylla på med fler godsaker till påskbuffén? Då måste du spana in mina Västerbottensmuffins med skagenröra – en riktig höjdare!


Påskmustlimpa
Ingredienser (till 2 limpor):
13 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ½ tsk malen ingefära
2 ½ tsk malen kanel
2 ½ tsk malen kardemumma
33 cl påskmust
0,75 dl ljus sirap
Ca 5–6 dl filmjölk eller naturell Yoggi
½ dl solroskärnor
½ dl pumpakärnor
1 dl flagad mandel
10 dadlar (urkärnade och hackade)
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.
3. Häll i filmjölk, sirap och påskmust. Blanda runt ordentligt till en kladdig smet.
4. Klä två limpformar med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i formarna. Toppa med solrosfrön och flagad mandel.
5. Grädda längst ner i ugnen i ca 80–90 minuter. Låt svalna helt innan du skär upp.
Vill du ha mer inspiration till påskbordet? Testa då min somriga välkomstdrink med Västerbottenkrustader – enkel och lyxig start på påskfirandet!

Tips och varianter på påskmustlimpan
Vill du ha ett nötfritt alternativ? Då kan du utesluta mandeln och bara toppa med frön. Vill du göra den ännu matigare kan du hacka i torkade aprikoser eller fikon också – supergott!
Och du, glöm inte att den här limpan är lika god med bara lite smör och ost, men funkar också perfekt som grund till en lyxig macka. Kanske med skagenröra eller ett kokt ägg och lite gräslök?
Serveringstips – så använder du brödet i påskbuffén
Påskmustlimpan är inte bara god till frukost, den är också en stjärna på buffébordet. Skär den i tunna skivor och lägg upp fint på ett fat – gärna tillsammans med lite färskost, kallrökt lax eller västkusttoppad Västerbottenpaj så blir det en riktig smakupplevelse.
För dig som vill starta med riktigt goda tilltugg till bubbelglaset: missa inte mina Västerbottentortillas – de gör alltid succé!
Så gör du påskmustlimpan glutenfri
För att ersätta rågsikten (som innehåller både vete och råg) kan du prova:
• Glutenfri mjölmix för bröd, gärna en med fibrer. T.ex. Finax röd, Semper grov mix eller Lailas blå.
• Tillsätt gärna 1 msk fiberhusk eller psylliumfröskal för att få en bättre och saftigare konsistens.
• Om degen känns för fast, addera lite extra vätska – glutenfritt mjöl suger ofta upp mer.
Tips: Smakerna från påskmust, kryddor och sirap gör att man knappt märker att brödet är glutenfritt.
Så gör du limpan laktosfri eller mjölkfri
Brödet innehåller filmjölk eller Yoggi, men det är enkelt att byta ut:
För laktosfritt alternativ:
• Använd laktosfri filmjölk – finns i de flesta butiker.
För mjölkfritt (veganskt) alternativ:
• Byt ut mot havreyoghurt, sojayoghurt eller kokosyoghurt (osötad/naturell).
• Funkar även med växtbaserad kefir eller en blandning av växtmjölk + lite pressad citron för syra.
Tips: Kokosyoghurt ger lite sötare smak, medan sojayoghurt är mer neutral – välj efter vad du gillar!
👉🏻 Mer veganskt
Vill du ha fler tips inför påsk? Sök gärna på påsk här på bloggen så hittar du massor av inspiration till både mat, bak och dukning.
🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖🥖

Dessa 👉🏻brödformar från Heirol 1,5 liters (kampanj nu) använder jag. Finns även i 👉🏻 2 liters (kampanj nu) om man vill baka större limpor som ska räcka längre.

Har precis fått hem 👉🏻 denna brödform i gjutjärn (25% rabatt just nu) som jag ska baka med mig lite påskmustlimpor i! Så taggad!
🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞

Min Facebooksida (<länk till Facebooksidan) följs av över 370 000 personer, följ den gärna du med! Där hittar du dagliga uppdateringar med massa härliga recept och inspiration.
Följ gärna min Instagram (<länk till Instagramsidan) också, är aktiv dagligen i storys. Där hittar du även andra roliga tips och uppdateringar.
Följ också min Youtubekanal (<länk till kanalen). Där finns och kommer finnas fler matlagnings/bakningsvideos.
Följ gärna mina TikTok! Äntligen dragit igång den ordentligt, kul där ju.
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️
