Hoppa till innehåll

I rörelse för hälsan

I rörelse för hälsan

Det är inget nytt att ohälsosamma levnadsvanor medför kostnader för såväl samhälle som för individen. Det har jag skrivit om tidigare. Vi vet också att om vi förbättrar våra levnadsvanor leder det till förbättrad hälsa, som i sin tur leder till produktionsvinster för samhället. I veckan var fysisk aktivitet på agendan under Socialstyrelsens konferens. Fokus var på fysisk aktivitet på recept (FaR). FaR kan skrivas ut av all legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal och det finns idag många exempel på verksamheter som har anpassat aktivitet och struktur för de personer som de möter. Under konferensen var det också tydligt att det behövs ledarskap i rätt riktning och såväl struktur som system behöver vara på plats för att underlätta för medarbetarna som använder sig av FaR.

Ett exempel är Hedemora kommun där man arbetar med att implementera FaR för en äldre målgrupp. De recept som skrivs är individuellt anpassade och utgår från personernas behov och egna målsättningar. Det kan handla om att öka aktiviteten i hemmet, eller att komma ut från hemmet för att ta sig till affären.

I Västra Götaland finns Rörelseguiden som vill göra det enklare att hitta rätt aktivitet. I guiden samlas aktivitetsutbudet och gör det enklare att därmed ta det första steget. Bakom Rörelseguiden står Centrum för fysisk aktivitet som är ett kunskapscentrum med kunskapsstödjande uppdrag kring fysisk aktivitet. På deras hemsida hittar du flera forskningsprojekt och referenser gällande fysisk aktivitet och FaR.

Det finns faktorer som underlättar för att göra en beteendeförändring: tydlig målsättning, påminnelse, uppföljning och återkoppling på genomförande, socialt stöd och självmonitorering. Att få ett recept på fysisk aktivitet och genom det en tydlig målsättning och planerad uppföljning, är ett verktyg för att förändra sitt beteende i en positiv riktning. Påminnelse, uppföljning och återkoppling kan också göras genom digitala hjälpmedel. I Forskning pågår skriver Caroline Eklund från MDU om hur digitalt stöd kan användas för beteendeförändring för ökad fysisk aktivitet hos äldre. 

Text från Caroline Eklunds artikel i Fysioterapi pågår.

Det är glädjande att ta del av det engagemang och den kunskap som presenterades i veckan. Det är bra att det finns tydlig riktning i såväl kommuner som regioner för att göra det lättare för oss att göra rätt, oavsett ålder eller funktionsvariation. Idag finns också politiskt intresse för ökad fysisk aktivitet, något som till exempel blir tydligt i det uppdrag som Folkhälsomyndigheten fått gällande att förbereda nationell kraftsamling för ökad daglig rörelse och fysisk aktivitet. Hälsofrämjande och förebyggande insatser är viktiga och avgörande för vår framtid och för hur vi kommer att klara av de utmaningar som vi står inför. I det arbetet är vi många kompetenser som behövs. Att satsa på hälsofrämjande och förebyggande insatser lönar sig för individen och för samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *