Alltså HUR god kan en gratäng bli?! I går slängde jag ihop något riktigt smarrigt som hela familjen fullkomligt älskade – och då vet man att det är värt att skriva ner! Det här blev en sån där rätt där man tar en tugga, lutar sig tillbaka och säger: “MEN herregud vad GOTT!”.
Jag kallar den Kycklingfärsgratäng à la Rosso – en krämig, smakrik och riktigt lyxig gratäng med både pesto rosso, soltorkade tomater och ett ostigt täcke som smälter perfekt i ugnen. Det bästa? Du gör den enkelt på kycklingfärs och den passar perfekt både till vardag och helg.


Kycklingfärsgratäng à la Rosso, 6 p
Missa inte: Enchiladas med kyckling // Kycklingrullader // Kyckling & baconpaj
Du behöver:
800 g kycklingfärs
2 vitlöksklyftor
Salt & peppar
1 tsk torkad rosmarin
2 krm chilikrydda (eller efter smak) 1 tsk oregano
200 g pesto rosso
180 g soltorkade tomater
400 g passerade tomater
2 msk kycklingfond
1 liten burk crème fraîche (jag tog havrefraiche)
Ca 2 dl mjölk (jag använde mandelmjölk)
500 g pasta
Några ostskivor


Gör såhär:
1. Stek kycklingfärsen i lite olja. Riv i vitlöken och krydda med salt, peppar, rosmarin, chili och oregano. Häll i kycklingfonden och rör runt.
2. Ha i pesto rosso och hackade soltorkade tomater. Rör om och låt allt gosa till sig.
3. Tillsätt passerade tomater och låt det puttra i ett par minuter.
4. Blanda ner crème fraîche och låt puttra i ca 5 minuter till. Häll i 1 dl mjölk mot slutet för extra krämighet.
5. Koka pastan men spara ca 2 minuter på koktiden.
6. Häll allt i en ugnsform. Blanda väl och häll över resten av mjölken. Lägg på ostskivor.
7. Gratinera i ugnen på 200°C i ca 20 minuter, tills osten bubblar och fått färg.
Servera med en grönsallad eller vitkålssallad.


Vill du ha fler goda kycklingrätter?
Då måste du kolla in dessa också – klicka och spara:
Mina 10 populäraste kycklingrecept
Den här kycklingrätten får familjen att jubla!
Parmalindad kycklingfilé med krämig rosmarinsås

Anpassa efter behov – så gör du Kycklingfärsgratäng à la Rosso:
Glutenfri variant:
• Byt ut vanlig pasta mot glutenfri pasta (t.ex. majs-, ris- eller bönpasta).
• Kontrollera att kycklingfonden och peston är märkta glutenfria (vissa kan innehålla spår av gluten).
Mjölkfri variant:
• Använd växtbaserad crème fraîche (t.ex. havre- eller kokosbaserad).
• Välj växtmjölk som mandel-, havre- eller cashewdryck.
• Byt ut osten mot mjölkfri ost eller uteslut helt – gratängen är ändå krämig!
Laktosfri variant:
• Använd laktosfri crème fraîche och laktosfri mjölk (finns i butik).
• Välj laktosfri ost eller växtbaserad ost som är helt fri från mjölkprodukter.
Diabetesvänlig variant:
• Använd bönpasta eller kikärtspasta – innehåller mer protein och fiber, påverkar blodsockret mindre.
• Undvik färdiga pesto rosso-sorter med socker – välj en utan socker eller gör egen.
• Servera gärna med mycket grönsaker för en mer balanserad måltid.
Nyttigare twist:
• Tillsätt riven morot, zucchini eller spenat i gratängen.
• Använd magrare växtbaserade alternativ och välj ost med lägre fetthalt om du använder vanlig.
• Välj osötad växtmjölk och en pesto med bra fettkvalitet (olivolja).
Följ mig för fler recept och matpepp:
Ses där inne – och glöm inte att spara receptet till nästa gång du vill impa på hela familjen!